Jak wydoić migdały – domowe mleko migdałowe

Dziś mam dla Was najprostszy sposób na zrobienie domowego mleka migdałowego. 🙂

Mleko migdałowe (obok innych roślinnych mlek) stoi na półkach w wielu sklepach, przez co z dziwactwa stało się czymś normalnym i łatwodostępnym. Niekoniecznie jednak skład każdego gotowego mleka, czy też raczej napoju migdałowego, jest taki bez zarzutu. Emulgatory, poprawiacze smaku… Dlatego chciałam spróbować zrobić je samodzielnie, bo jednak nie ma to jak wiedzieć dokładnie co się je. 🙂 A że leniwe stworzenie jestem, to nawet nie zaglądałam do innych przepisów, tylko zrobiłam po swojemu, możliwie jak najprościej.

Mleko migdałowe – składniki:

  • 100 g migdałów
  • 500 ml wody mineralnej/źródlanej
  • opcjonalnie do smaku sól himalajska, słodzidło lub inne przyprawy wedle gustu 🙂

Mleko migdałowe – przygotowanie:

  1. Zalać migdały wodą, aby napęczniały i zmiękły, najlepiej na całą noc.
  2. Migdały odsączyć, umieścić w naczyniu do blendowania i dodać wodę.
  3. Zblendować całość ze sobą, żeby możliwie jak najbardziej rozdrobnić migdały.
  4. Wszystko przecedzić przez ściereczkę/gazę na sitku – to co wypływa, to nasze mleko migdałowe. 🙂 Porządnie przecisnąć!
  5. Mleko przelać do np. butelki. A, i nie wyrzucaj pozostałej po przecedzeniu pulpy migdałowej, bo szkoda!

Mleko migdałowe stające w lodówce ma prawo się rozwarstwiać, ale wystarczy je tylko wstrząsnąć. Powinno się je przechowywać w lodówce do 3 dni. Śmiało można dodać je do kawy, na przykład wraz z pumpkin spice, by otrzymać roślinne pumpkin spice latte. 😉

Ja resztki migdałów podprażyłam na suchej patelni i część zużyłam do przygotowania kremu dyniowo-migdałowego, który wyszedł mi absolutnie bosko! (Przepis wrzucę w piątek. 🙂 ). Resztę zamknęłam w słoiczku i mam nadzieję zużyć ją do kolejnych eksperymentów w najbliższym czasie. 🙂

979 total views, 2 views today

Ola

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.