„Potrzeba matką wynalazku” – jestem osobą ze stwierdzoną hiperinsulinemią i insulinoopornością, co zmusza mnie do utrzymywania diety niskowęglowodanowej, skomponowanej z produktów o indeksie glikemicznym niższym lub równym 30. Mam 24 lata i jeszcze kupa słodkiego życia bez cukru przede mną. 🙂

Przeszukując polskojęzyczny internet, nie znalazłam najistotniejszych informacji podanych w rzetelny sposób, przykładów posiłków, których już wcześniej bym nie czytała w innych okolicznościach, ani artykułów, które dla osoby o nieco ponad przeciętnej znajomości problematyki byłyby rozwijające. Studiuję medycynę weterynaryjną i poznałam już wiele przedmiotów przedklinicznych (np. biochemia, fizjologia, patofizjologia), które opisują mechanizmy wspólne dla zwierząt i ludzi i ta strona jest w końcu tym czymś dobrym, w co mogę przelać zdobytą w bólach wiedzę. 😉 Jest wiele osób jak ja, stąd swoje kulinarne podboje i wiedzę chciałam zebrać w jednym, przyjaznym odbiorcy miejscu.

Nie chcę się ograniczać jedynie do tematu kuchni i wiedzy odnośnie żywienia, ponieważ mam naprawdę szeroki wachlarz zainteresowań i całkiem sporo serca do wielu elementów składających się na styl życia. Chętnie opisuję tematy zupełnie inne niż kuchnia, od paznokci przez książki do eventów.

Nie jestem (jeszcze) lekarzem, guru fitnessu i motywacji, tylko jedną z wielu osób, które nie bardzo wiedzą „z czym to jeść” (… a może właśnie lepiej nie jeść? 😉 ). „Z cukru nie jestem” to trochę żartobliwy, ale jednak całkiem dosłowny (w końcu jesteś tym co jesz!) opis mnie jak młodej dziewczyny, która chce jak najwięcej dobrego wycisnąć z ograniczeń, jakie nakłada na mnie moja choroba.

Chcę tworzyć dla siebie i dla innych. Jestem otwarta na wszelkie sugestie i kontakt!

Ola Kida