Owoce pod owsianą kruszonką

Składniki:

  • około pół kilo owoców (pełna dowolność, włącznie z tym czy świeże czy mrożone). U mnie: mrożone truskawki, jagody, maliny, banany i świeże brzoskiwnie.
  • syrop klonowy lub inny słodzik – ok. 5 łyżek do kruszonki
  • sok z połowy cytryny
  • 50g masła
  • 200g płatków owsianych
  • cynamon do smaku

Przygotowanie:

Owoce przygotowałam w oddzielnej misce, te większe krojąc na kawałki i plasterki. Wymieszałam je z połową soku z cytryny, cynamonem i słodzikiem – syropem klonowym.

Kruszonkę przygotowałam przez zmieszanie płatków owsianych z resztą soku z cytryny, syropu klonowego i masła. Masę zagniotłam rękami.

Owoce wyłożyłam na dno naczynia żaroodpornego, a na wierzchu pokruszyłam palcami masę z owsianki. Piekłam pół godziny w 200*C, do momentu aż kruszonka się zezłociła.

22,993 total views, 17 views today

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.