Pumpkin spice – korzenna jesienna przyprawa

Jesień, jesień! Póki piękna, w miarę pogodna i kolorowa, to pół biedy. Gorzej, jak widok za oknem przyprawia o dreszcze…

Jesienny klimat to też smaki i zapachy, na przykład pumpkin spice latte, która na jesieni zaczyna panowanie w kawiarniach. Pumpkin spice, czyli dosłownie dyniowa przyprawa, jest cholernie aromatyczna i korzenną wonią wyciąga to, co jesienią najprzyjemniejsze – rozgrzewające od środka ciepełko. Niektórzy od środka grzeją się wódeczką czy innymi grzańcami… No nie powiem, znam takich… 😛 Dla mnie okres jesienno-zimowy to zdecydowanie korzenne klimaty w kuchni. Pumpkin spice nada się do wieeelu rzeczy – ja nie oceniam. 😀

Pumpkin spice – składniki:

(proporcje według uznania, jednak to cynamon powinien być bazą – np. 3 łyżki stołowe, reszta po półtorej-dwie łyżeczki)

(a, no i oczywiście wszystkie sproszkowane!)

  • cynamon
  • mielony imbir
  • gałka muszkatołowa
  • goździki

Pumpkin spice – przygotowanie:

Wszystkie przyprawy zmieszać ze sobą, lub najpierw je sproszkować w moździerzu. Przesypać do słoiczka i gotowe! 🙂

1,293 total views, 6 views today

Ola

2 komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.