Makowiec bez cukru – tarta makowa z jabłkiem

Są święta, które nie mogą się obyć bez makowca, prawda? Chciałabym pokazać Wam mój sposób na tartę makową – oczywiście i tym razem bez cukru.

Tarta makowa – składniki:

Spód migdałowy:

  • szklanka mąki migdałowej – ok. 120 g
  • 2 jajka
  • 50 g erytrolu lub innego słodzika
  • łyżka kakao

Masa makowa:

  • 200 g mielonego maku
  • 50 g erytrolu lub innego słodzika
  • jedno duże jabłko
  • aromat migdałowy
  • 30 g orzechów włoskich
  • 2 jajka
  • + jedno jabłko pokrojone w plasterki na wierzch tarty

Tarta makowa – przygotowanie:

Mak należy sparzyć wrzątkiem i odstawić zalany na pół godziny. W tym czasie przygotujemy spód ciasta: suche składniki, czyli mąkę, kakao i część słodzika zmieszać ze sobą w jednej misce. W drugiej utrzeć żółtka z pozostałą częścią słodzika, a białka ubić na pół sztywno w jeszcze następnej misce. Potem jajka delikatnie dodać do suchych składników i połączyć ze sobą na gładką masę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180*C na 10 minut i wyjąć, ostudzić.

Masa makowa: mak odsączyć na ściereczce lub sitku. Dodać rozdrobnione orzechy włoskie (ja zrobiłam to młotkiem 😀 ) i rozdrobnione na tarce lub pokrojone w drobną kosteczkę jabłko oraz aromat migdałowy. Jajka przygotować i dodać tak samo jak wcześniej, czyli żółtka utrzeć z częścią słodzika, a białka ubić na półsztywno i dodać do masy makowej. Masę wyłożyć na nasz przestudzony spód i udekorować plasterkami jabłka.

Piec przez kolejne 20 minut w temp. 180*C.

7,431 total views, 72 views today

Ola

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.