Waniliowy sernik na zimno bez cukru z galaretką

Był mały plan: sernik na zimno. Ale jak sernik na zimno, to tylko taki z galaretką! Udało się całkiem pysznie. 🙂

Mój przepis na sernik na zimno bez cukru nie jest ogromnie odkrywczy – zawsze taki robiłam latem z borówkami, a przepis robiłam z głowy i na oko, po tym jak podejrzałam recepturę gdzieś w sieci.

Ten sernik na zimno bez cukru wychodzi zawsze i naprawdę ciężko go zepsuć. 😉 Nie usłyszałam też od żadnego z moich wymagających krytyków by komuś nie smakował, a jedyne uwagi dotyczyły galaretki, że mogłaby być bardziej wyrazista – kwestia mocy naparu herbacianego. Do takiego sernika pasuje wiele owoców, szczególnie sezonowych jak truskawki czy jagody. Ja go zrobiłam z malinami, które miałam jeszcze w zamrażalniku. Smak masy można też modyfikować przez dodanie odżywki białkowej o wybranym smaku i tutaj mamy caaały wachlarz możliwości… Właśnie pomyślałam o wersji czekoladowej… 😀 Jest tyle opcji!

Składniki:

Na masę serową:

  • ok. 700 g gęstego jogurtu typu greckiego (np. dwa opakowania po 350 g)
  • kostka 300 g pełnotłustego twarogu
  • łyżka aromatu waniliowego
  • miarka 30 g odżywki białkowej o smaku waniliowym (opcjonalnie)
  • erytrol/ksylitol lub stewia do smaku
  • ok. 25-30 g żelatyny

Galaretka bez cukru – przepis tutaj

Przygotowanie:

Najpierw należy przygotować masę na sernik, bo dopiero na nią zastygniętą będziemy wylewać tężejącą galaretkę.

Jogurt, twaróg, aromat, odżywkę i słodzik łączymy ze sobą mikserem do uzyskania gładkiej masy. Przygotowaną wcześniej zgodnie z proporcjami podanymi na opakowaniu i nieco ostudzoną żelatynę dodajemy do gotowej masy sernikowej i ponownie mieszamy mikserem. Po połączeniu z chłodną masą, żelatyna może dosyć szybko spowodować tężenie całości, więc mając to na uwadze, miej w pogotowiu wysmarowaną np. olejem kokosowym formę. Odstaw do lodówki. Po około godzinie już na pewno będzie można wylać na wierzch galaretkę i czekać aż sernik na zimno będzie gotowy. 🙂

Ola

4 komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.