Keto jagodzianki bez cukru

Strasznie za mną chodziły jagodzianki ostatnio… więc potraktowałam to jako wyzwanie. 😀 Jestem bardzo dumna z tego przepisu i z przyjemnością go Wam prezentuję, póki lato trwa, a z nim sezon na świeże jagody! 🙂

Składniki:

  • 40 g mąki migdałowej – ja używam od marki Moreso z serii Domowe Wypieki, którą możecie kupić w sklepie Ketomanii (kodzik rabatowy: zcukruniejestem6)
  • 40 g mąki kokosowej
  • 20 g łuski babki jajowatej
  • 4 jaja
  • 80 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 80 g świeżych jagód
  • 50 g erytrytolu

Przygotowanie:

Suche składniki, czyli mąkę migdałową, kokosową, łuskę babki jajowatej i proszek do pieczenia wymieszać w misce. Oddzielnie ubić jajka z rozpuszczonym i ostudzonym masłem, aromatem i słodzikiem – u mnie z erytrytolem. Suche i mokre składniki połączyć ze sobą w misce i ciasto wyrobić tak, aby móc je formować w dłoniach. Przygotować sobie na boku jagody, aby mieć je pod ręką. Około stugramową porcję ciasta wyrobić w dłoniach, następnie je rozpłaszczyć i na środku umieścić jagody (około 20 gramów lub ile komu się zmieści). Zalepić ciasto i uformować dłońmi wałeczek.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180*C góra-dół przez 20 minut. Po tym czasie jagodzianki powinny być pięknie zezłocone.

Do podania można je polać bezcukrowym lukrem. Aby taki lukier przygotować, należy jedynie zmieszać erytrytol (najlepiej w formie pudru) z sokiem z cytryny.

Makro:

Całość (u mnie wyszły 4 sztuki)

  • 1407 kcal
  • B 47,4 g
  • T 113,4 g
  • W 56,2 g

1,229 total views, 14 views today

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.